Federace strojvůdců ČR se neztotožňuje s nevhodným vystupováním části strojvedoucích vůči managementu Českých drah. Při setkání s předsedou představenstva a generálním ředitelem ČD, a.s., Pavlem Krtkem to řekl prezident FSČR Jaroslav Vondrovic. Oficiální stanovisko FSČR k Retenčnímu programu ČD, který se stal terčem nekorektní kritiky na stránkách „Zájmů strojvůdce“, je obsaženo v jeho dopise adresovaném Pavlu Krtkovi. S tím, že podobné vulgarity a hanlivé výroky nepatří do kulturní společnosti, souhlasí i předseda Odborového sdružení železničářů při ČD, a.s., Vladislav Vokoun, který se s Pavlem Krtkem sešel v pondělí.

Přestože odboráři plně nesouhlasí s nastavením retenčního programu, jehož prostřednictvím se management společnosti snaží udržet zaměstnance ve vybraných profesích a motivovat nové, formu kritiky zveřejněnou v „Zájmech strojvůdce“ považují za nevhodnou. Zároveň vyjádřili zájem podílet se na debatě o nastavení takových podmínek v kolektivní smlouvě a dalších pracovně právních dokumentech, aby se vzniku podobných situací napříště předešlo. Jedním z kroků může být i to, že celková výše stabilizačního příspěvku pro profese zařazené do retenčního programu bude zahrnovat i mzdový nárůst dosažený vyjednáváním o Podnikové kolektivní smlouvě pro rok 2018.

Šéfové dvou nejsilnějších odborových organizací na železnici Pavla Krtka ujistili, že jsou připraveni pokračovat v kolektivním vyjednávání, které je v zájmu všech zaměstnanců Českých drah, a nesmí být ohrožováno nepřiměřenou reakcí některých členů FSČR na retenční program. Předseda představenstva a generální ředitel ČD, a.s, Pavel Krtek jejich přístup ocenil a přislíbil, že jejich postoj bude tlumočit ostatním členům Představenstva ČD, a.s., s tím, že obnovení kolektivního vyjednávání za této situace podle něj nic nebrání. Vedení společnosti a zástupci odborů k němu opět zasednou tento čtvrtek, tedy 7. prosince 2017.

Mgr. Radek Joklík
GŘ KPP | 1. oddělení tiskové